04 aug, 23

Zaterdag 8 Juli vond de tijdrit in Nijeveen plaats, een begrip onder tijdrijders en sinds 2017 het WFN Nederlands Kampioenschap tijdrijden voor amateurs. Licentiehouders van alle Nederlandse wieler- en triathlonbond(en) mogen starten en renners(sters) zonder licentie kunnen deelnemen op een dagkaart.

Ik won deze tijdrit in 2016 en pakte hier in 2017 de NK titel bij de Masters 40+. Vorig jaar wist ik dit te herhalen door Nederlands kampioen bij de 50+ categorie te worden. Na een jaar in het mooie rood-wit-blauwe AMP pak, werd het hoofddoel voor 2023 te proberen deze titel te prolongeren.

Het niveau wordt ook bij de Masters 50+ elk jaar hoger. Uitslagen uit het voorjaar bevestigden dat ik rond 46km/h gemiddeld moest rijden voor een podium kans. Een grote uitdaging want dit zou ver boven mijn parcours PR liggen.

Mijn wedstrijdseizoen startte noodgedwongen 2 maanden later dan gepland. Door de ene na de andere tegenslag kwam de klad in de voorbereiding. De twijfel sloeg toe om nog door te (kunnen) gaan op dit niveau. Ik herpakte mezelf, verlegde de focus naar later in het seizoen en zou per wedstrijd kijken hoe het ging.

Voor een top klassering in een tijdrit moet alles kloppen en de conditie optimaal zijn. Bij een wegwedstrijd kan een mindere vorm nog gecompenseerd worden door slim te koersen en eerst “andermans bordje leeg te eten” (aldus Maarten Ducrot). In een tijdrit is dit uitgesloten. Profiteren van een ander is er niet bij, je moet het helemaal zelf doen. Het is daarmee een eerlijke krachtmeting.

In de voorbereiding had ik elk aspect opnieuw bekeken en bijgeschaafd. Vooral het verbeterde trainingsschema moest extra winst opleveren. De koersen liet ik links liggen voor een volledige tijdrit focus.

De eerste test was 28 mei in Duitsland bij “Lauf 4” van de Horst Niewrzol tijdrit competitie. Ik won het overall dag-klassement met 45.7km/h gem. over 17km. Dit was een grote opsteker en motivatie om door te gaan. De stijgende vorm werd bevestigd bij de LCCT tijdrit in Well met een prima 4e plaats bij de veertigers categorie met 45.1km/h gem. over 24.3km.

Met de tijdritten in Aalten en Heerde was ik niet tevreden. Bij de 7.2km korte tijdrit in Aalten had ik een slechte dag en ontbrak de punch. In Heerde was het te heet en was ik nog herstellende van een buikgriep, waardoor ik tijdrit Urk eerder helaas al had moeten afzeggen. In beide wedstrijden werd ik 3e. De echte topvorm kwam 25 juni. Bij “Lauf 6” van de HN TT competitie reed ik met 46.5km/h gem. over 34km verrassend hard, boekte een dik parcours PR en werd met m’n 52 jaar 3e in het overall dag-klassement.

De laatste NK test was onze eigen 15.6km Maasland Cycling recordrit in Siebengewald. Ik wist daar mijn clubrecord uit 2017 alsnog na 6 jaar met 18sec aan te scherpen tot 19:58 en 46.8km/h gem. Deze prestatie bevestigde dat ik klaar was voor het NK.

Het was heet die dag in Nijeveen. De starttijd van 11:23 viel nog enigszins gunstig uit, voordat het kwik s’middags tot 34 graden opliep. Het vlakke parcours was gelijk aan voorgaande jaren, met 2 identieke ronden en een totale afstand van 21.7 km. Voor een tijdrit is het met 16 bochten vrij technisch. Een aantal bochten zijn krap en moeten met beleid genomen worden wat de snelheid aardig dempt. Veel deelnemers waren er een dag eerder voor een uitgebreide verkenning.

Ik was erg gespannen want naast een goede voorbereiding kan de vorm van de dag alsnog roet in het eten gooien. Je werkt toe naar een piekmoment en hoopt dat die er dan ook komt. Tijdens de warming-up merkte ik dat de benen super waren. Met 100% focus en klaar om er vol voor te gaan verliet ik het startpodium. Het voelde direct goed aan. De snelheid was hoog, ik kon heel diep gaan en nam de bochten gefocust. Op gevoel en kijkend naar de Garmin data kon ik de inspanning goed vasthouden, met slechts een klein verloop. Helemaal kapot maar tevreden passeerde ik de finish lijn en had alles gegeven. De eindtijd van 27:54.47 en 46.7km/h gem. was ver boven mijn verwachting en een ruim parcours PR. Liefst 50sec sneller dan mijn PR uit 2022, wat in tijdrit termen enorm te noemen is. Hiermee was ik iedereen te snel af, al was het erg close want nummer 2 was slechts 1sec (!) langzamer.

Tijdens de huldiging mocht ik trots het rood wit blauwe tricot in ontvangst nemen. Ik ben erg blij dat deze uitdaging geslaagd is en dat al het harde werk geloond heeft. Tevens mag ik het AMP tijdritpak van Maasland Cycling in de nationale driekleur opnieuw een heel jaar dragen. De titel en goede vorm heeft me gemotiveerd door te gaan tot het WK Tijdrijden voor Masters in Oostenrijk. Vorig jaar werd ik daar 4e, maar stiekem hoop ik ooit nog eens op een WK podiumplaats.

De snelste van de dag werd de bekende regio-genoot en talent Jody Jochems uit Sint Anthonis. Hij wist een geweldige tijd van 26:52.26 te klokken, liefst 48.5 km/h gem. en werd daarmee dik verdiend kampioen bij de Amateurs t/m 39jr.

Voor alle uitslagen: zie de website van Wieler-comité Nijeveen.

Marcel Webers