02 dec, 22

Op zondag 2 oktober jl. stond het Nederlands Kampioenschap voor wielerclubs op de wedstrijdkalender. Op sportief vlak een hoogstaand evenement, waar de Nederlandse wielertop samenkomt.  Strijden voor de eer van de vereniging en de felbegeerde Nederlandse clubtitel.

Deze jaarlijkse strijd heeft een lange historie en vindt plaats in de vorm van een ploegentijdrit. Voor veel wielerclubs en renners één van de hoogtepunten in het wedstrijdseizoen. De rivaliteit tussen verenigingen en het aanzien van de club staat op het spel. Vandaar dat deze wedstrijd erg serieus wordt genomen en de topploegen zich op bijna professioneel niveau voorbereiden. Bij veel clubs is vooraf een selectie. De beste renners worden gekozen om uit te komen voor hun club.

Bij een ploegentijdrit gelden geen individuele belangen, iedereen rijdt in dienst voor de best mogelijke teamprestatie. De ploegentijdrit is een prachtige, uitdagende en tevens een van de zwaarste sportdisciplines in teamverband, die bij een goede uitvoering een enorme voldoening geeft aan de deelnemers. Elk NCK-team mag met maximaal 6 renners starten. Bij de finish geldt de tijd van de 4e renner. Ondanks dat er 2 renners tijdens de race mogen afvallen is het voor een snelle tijd van belang zo lang mogelijk met 6 bij elkaar te blijven. Een goede team balans en veel samen trainen is hierbij erg belangrijk. In totaal stonden er 186 ploegen aan de start van de 33 km lange tijdrit. Afhankelijk van leeftijd, geslacht en KNWU-wedstrijdlicentie wordt gestart bij één van de A t/m D categorieën. In de A-teams mogen professionals, elite, belofte, amateur en masters starten. De dames zijn vertegenwoordigd in de C-categorie en de jeugdrenners, nieuwelingen en junioren starten bij de B en D teams.

Verslag door Marcel Webers
En dan …. op naar Dronten. De begeleiding en organisatie was tot in de puntjes verzorgd. Sponsor AMP had een grote bus en auto ter beschikking gesteld voor de ploeg, om zo gezamenlijk van Cuijk naar Dronten te reizen. De teamleiding, Remco en Frans, zorgde ervoor dat de renners niets tekort kwamen.

En daar stonden we dan, zes gemotiveerde renners (Tomas, Ferdie, Martijn, Stephan, Tim en Marcel) aan de start bij het Leisure-world gebouw in Dronten om uit te komen bij de bedrijventeams onder de naam van de hoofdsponsor AMP Group B.V. In de eerste fase van de race moesten bij een harde zijwind 2 renners uit de waaier lossen. Door de genoodzaakte samensmelting van 2 ploegen tot 1 vlak voor het NCK was de teambalans niet helemaal optimaal meer en ook het bijsturen en communiceren tijdens de tijdrit bleek op dat moment lastig. De 4 overgebleven renners in de AMP trein vervolgde de race en haalde in de eerste helft 2 eerder gestarte ploegen in. Op de 7km lange Ketelmeerdijk had de ploeg de wind vol in de rug en werden er snelheden tussen de 50 en 55km/h gereden. Uiteindelijk finishte ons team met een prima eindtijd van 42:50, wat goed is voor een gemiddelde snelheid van 45.8 km/h. Hiermee werden we 9e bij de bedrijventeams. Het winnende A-team van de dag werd de ploeg van JEGG-DJR Academy met o.a. regio-genoot en talent Jody Jochems uit Sint Anthonis. Zij reden de 33km in 37:06 (!), goed voor een indrukwekkende gemiddelde snelheid van 53 km/h! Complimenten en een grote proficiat aan die mannen.

Voor de volledige uitslag; zie de NCK website.

Ondanks alle tegenslagen in de voorbereiding heeft ons team het maximale eruit gehaald en mogen we met een 9e plaats bij de bedrijven zeer tevreden zijn. Complimenten aan iedereen voor de inzet en in het bijzonder voor Tim die niet kon meetrainen, maar als reserve op het laatste moment geweldig invalt en het team naar een puike prestatie helpt.

Het was een zeer geslaagde dag met een gezellig groepsetentje als afsluiting. De renners willen de begeleiding en organisatie vanuit de verenigingen en sponsor AMP graag hartelijk bedanken om dit alles mogelijk te maken en wat de renners betreft gaan we er volgend jaar weer voor. Tot slot: Het is prachtig om de snelste teams bij de A ploegen als geoliede machines te zien ronddraaien in een waaier met snelheden van boven de 50 km/h. De ploegentijdrit is een samenkomst van vele factoren als, kracht, stuurmanskunst, dicht op je voorganger rijden, tactiek, communiceren, vermogen doseren, eerder afgeven, langere beurten en dit alles in teamverband.